Ski og skiutstyr for 11-12 åringene

Her er litt generell info om utstyr og skismurning for 11-12 års gruppa.

1. Rulleski tas IKKE i bruk under organisert trening. Det hender vi tar med rulleskøyter i løpet av høsten, men da samler vi sammen skøyter slik at de som ikke har skøyter selv kan låne. Dvs at det ikke er nødvendig å gå til innkjøp av dette.

2. Ski. Når det gjelder ski kan det være en fordel å ha ett par ski som kan anvendes til skøyting og ett par til klassisk skigåing. Til skøyting kan man godt bruke fjorårets ski som er blitt for korte. Det er fint å ha ett par stående til hver stilart, så slipper man å måtte fjerne skismurning hver gang det skal være skøytetrening. Det er viktig å ha ski helt uten festesmurning til skøytetrening ellers blir det en heller dårlig opplevelse for ungen. Når det gjelder klassiskski er det bra å sjekke at spennet i skiene er noenlunde OK. Det gjør man slik (skiene må være uten festesmurning når man tester, og inne på et flatt gulv): Bruk et stykke papir og legg det under skiene. Barnet stiller seg så oppå skiene, med èn fot på hver ski. Det bør da være en lomme under skiene minst like lang som barnets fot, der papirlappen kan føres fram og tilbake. Når barnet så overfører hele tyngden til bare èn fot, skal det ikke lengre gå an å føre papirlappen under den ene skia. Det er viktig at hele skia kan tråkkes helt ned i gulvet for å sikre at man vil få godt feste i motbakkene.

Lengde på skøyteski: Kroppslengde + 10 cm 
Lengde på skistaver til skøyting: Kroppslengde minus 20 cm

Lengde på klassiskski: Kroppslengde + 15-20 cm  
Lengde på skistaver til klassisk: Kroppslengde minus 30 cm

3. Skismurning. Det er fint om ski er ferdig smurt før treningen starter, ellers går det bort mye tid til å hjelpe med smøring. Men det er også slik at trenerne vil ha med seg festesmurning når vi går klassisk, slik at vi justere festet om det ikke blir treff på første forsøk, eller om smurningen slites bort underveis.
Benytt billig glidevoks, også i konkurranser. I denne aldersgruppen er det ikke hensiktmessig å benytte dyre fluoriserte glidere.
Skiklubben holder kurs i skismurningens edle kunst med jevne og ujevne mellomrom.